Stamtavle

Vi er rigtig mange seriøse Birma-opdrættere, som hver dag gør en stor indsats for at opdrætte genetisk sunde Birmakatte. Derfor kan det ærgre mig, at der er folk, som "snyder"/"roder med generne" ved at sælge Birmakillinger uden stamtavle, og især hvis det er for en meget høj pris (3.000 kr.). Du VED ikke hvad du får for pengene - om det er en "ren" Birma eller en blandingskat. Og det til trods for, at sælger hårdnakket påstår, at det ER en ægte Birma.  

Du har heller ikke krav på at få pengene tilbage, hvis der viser sig at være fejl og/eller mangler ved killingen, da en ikke-registreret opdrætter i flere tilfælde ikke hører under købeloven. Det gør vi som registrerede opdrættere altid.

Det er selvfølgelig helt ok, at folk avler katte uden stamtavle (der findes jo masser af huskatte og andre blandings"race"katte), men så skal det bare ikke hedde sig, at det er en ægte kat - heller ikke selvom sælger har begge forældre og har stamtavler på dem. For når der så ikke er stamtavler på killingerne er det enten fordi sælger avler på katte, som der er avlsforbud på, eller det er fordi sælger ikke ønsker "besværet" med at registrere sig som opdrætter. Nogen tror måske også, at de SKAL udstille, hvis de registrerer sig som opdrætter, men det kan jeg personligt afvise. Jeg udstiller heller ikke, men ELSKER mit virke som Birma-opdrætter.

Forbrugerklagenævnet har i november 2011 slået fast, at køber man en "racekat" uden stamtavle, så bør prisen være mellem 500 og 1000 kr. Så har du købt en Birma uden stamtavle til en højere pris, så synes jeg, at du er blevet grundigt snydt. 

Denne udtalelse skriver jeg i håb om at komme de avlere til livs, som bare avler løs på katten for at "score kassen", og hvor de er ligeglade med kattens ve og vel. Som registreret opdrætter er der regler for, hvor mange kvadratmeter en kat har krav på, hvor mange gange en kat må få killinger (max. 3 kuld på 2 år), samt mange flere regler. Netop for at sikre et anstændigt opdræt.

Lad os sammen skabe bedre rammer for vores små pelsede venner. De bringer megen glæde og fortjener at vi behandler dem med respekt og kærlighed i deres tav og med tanke på deres ve og vel.